Un sanctuar al carții în București- Muzeul Literaturii

muzeu

  Casa in care se află azi Muzeul Literaturii Romane a fost construit de marele vornic Alexandru Villara si daruita prin foaie de zestre fiicei sale,Elena,la casatoria acesteia cu boierul Scarlat Kretzulescu.Kretzzulescu a devenit proprietar al casei in anul 1839 și a renovat clădirea,a imbogatit parchetul cu motive decorative din lemn de trandafir,a cumparat mobilier fin și argintarie pretioasă și a umplut rafturile bibliotecilor cu multe carti valoroase.Casa a devenit un punct de atractie pentru protipendada bucureșteana a vremii,dar,după moartea proprietarilor ,a fost vandută de mostenitorul Constantin Kretzulescu.Mai tarziu,cladirea a intrat in proprietatea statușui si aici a fost instalat Laboratorul de Electricitate al Universitatii din Bucuresti,iar dupa 1954 ,Muzeul romano-rus.In 1970 aici a fost mutat sediul principal al Muzeului Literaturii,depozitul ramanand inca 7 ani la Kiseleff.
  Colecțiile muzeului-Muzeul poseda o colectie impresionanta de 300 de manuscrise,cele mai importante piese fiind-Alecsandri, ,,Pasteluri,, cu dedicatie catre Carmen Sylva,Maiorescu cu ,,Epistolarium,, sau Sadoveanu cu ,,Baltagul,, ,,Fratii Jderi,, , ,,Demonul tineretii,,.Carte veche si rară,in care fondul de carte cuprinde 100. 000 de volume,cea mai insemnata fiind colectia de carte rară si veche pastratat intr-o sala special amenajata denumita ,,Sanctuarul vietii,,.,,Cartea romaneasca de invatatura,, a lui Varlaam,, din 1643 sau ,,Psaltirea printre versuri,, de Dosoftei din 1673 sunt numai o parte dintre comorile acestui muzeu.Vizitatorilor le sunt prezentate ediții prime,volume cu dedicatii,editii de autori,pagini cu adnotări  si insemnari de lectură.In patrimoniul muzeului se gasesc bibliotecile scriitorilor George Cosbuc,Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga.
  Pe langa sumedenia de carti,in muzeu mai gasim si alte valori,cum ar fi scrisorile unor personalitati literare adresate prietenilor- scriitori romani. Muzeul pastreaza si fotografii  originale,obiecte care au apartinut scriitorilor,o arhiva sonoră ,o colectie de arta plastică și numeroase fotografii.
  Case memorială-Muzeul Literaturii patroneaza 4 case memoriale aflate in Bucuresti-Casa Memoriala Tudor Arghezi ,Bacovia,Casa Memoriala Ion Minulescu si Liviu Rebreanu.
Pupici!

2 gânduri despre ”Un sanctuar al carții în București- Muzeul Literaturii

  1. Adina Roz zice:

    Desi am vizitat Bucurestiul, am ratat acest obiectiv. Nu stiam de el, din pacate. Mi ar fi placut sa l vizitez. Cu siguranta, data viitoare il voi adauga pe lista mea obligatorie. Multumesc de informatie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s