Ce este de fapt Mărtișorul?

ozb112015

 

 Cand spui ,,Martisor,, ,iti vin in minte diverse asocieri:fie denumirea populara a lunii martie,fie prima zi a acestei luni,fie obiectul acela ,din ce in ce mai costisitor,legat de un snur alb-rosu.Dupa obiceiul străvechi,el ar trebuie purtat la piept.Vecinii bulgari profita de acest obicei din plin,pastrandu-l cu sfintenie sub numele de ,,BABA MARTA,, sau ,,MARTENITA,, .

 Potrivit scrierilor istorice,acest obicei isi are radacinile in urma cu vreo 8.000 de ani,avand stransa legatura cu…Anul Nou!Fara sa stim,serbăm,in fiecare an,de doua ori,sosirea Anului Nou,o data de 1 ianuarie si o data de 1 martie.In vremuri de mult apuse,martie era prima lună a anului,astfel justificandu-se si denumirea celorlalte luni ale anului,precum septembrie a saptea lună,octombrie -a opta,si tot asa.La fel de simplu poate fi astfel sa intelegem uraturile caracteristice Anului Nou,cum este Plugușorul care face referire la brazdă,semanat,arături,la tot ce tine de muncile campului,de inceputul unui nou sezon agrar.Și abia din 1701 romanii serbeaza inceperea aAnului Nou la 1 ianuarie.

 Inca din cele mai vechi timpuri,martisoarele au fost oferite ca talismane purtatoare de noroc,la cumpana dintre ani.Imbinarea celor doua culori simbolizeaza viata si inceputul,dat fiind ca rosul simbolizeaza focul,a vietii, a feminitatii, iar albul simbolizeaza claritatea,intelepciunea si masculinitate.Prin urmare,impletirea  celor doua culori duce cu gandul la fertilitate,la continuitate,la permananeta.Martisorul nueste un obiect strict dedicat femeilor,ci un talisman pentru orice muritor,adult sau copil.

 Nu uitati de CONCURSUL de pe pagina Facebook ,va asteapta premii minunate!

O primavara frumoasa!

 

 

 

20 de gânduri despre ”Ce este de fapt Mărtișorul?

 1. draghita melinda zice:

  simbolul primaverii, mie imi face deosebita placere sa le ofer celor din jur, cunoscutilor mei, asa simbolic, e o traditie pana la urma oferirea lor

  Apreciază

 2. Pusa-Raisa zice:

  Martie este luna florilor ,luna cadourilor si marcheaza inceputul primaverii. Este o luna iubita deoarece soarele este mult mai prezent pe cer,zilele sunt mai lungi si florile inunda peste tot cu frumusetea lor .

  Apreciază

 3. Matei Gabriela zice:

  primavara este inceputul unei noi vieti atat a noastra cat si a naturii.parca si noi inflorim primavara,ne aduce veselie in suflete si totul pare mai roz.

  Apreciază

 4. Neag Mariana zice:

  Frumos articol demonstrează că noi romanii ținem tradițiile și obiceiurile. Dar odată cu luna Martie a martisorului ne este vestită sosirea primăverii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s