Muntele Ceahlău,un templu natural

 

munte 1


 Muntele Ceahlau poate fi asemuit cu o adevarată ,,catedrală cosmică,, .Iti sugereaza asta toponime precum:Toaca,Panaghia,Poiana Maicilor.Pe muntele sfant am fost pelerini intr-o zi de vară.

  Exista o traditie a urcusului inaltilor ierarhi pe muntele sacru,Ceahlau.In 1809,urca in pelerinaj Mitropolitul Veniam Costachi,insotit de calugarii Manastirii Durău.Sfintind ,,Fantana Rece,, de pe munte, aceasta avea sa se numeasca  de atunci ,in popor, ,,Fantana Mitropolitului,, . El a revenit in pelerinaj,insotindu-l pe domnitorul Dimitrie Sturdza,pana la Toaca si Panaghia.In vara anului 1883,pelerin la pesterile sihastrilor de la Ocolașul Mare avea să fie Mitropolitul Naniescu, insotit de o mulțime de calugari.I-a urmat Mitropolitul Paertenie Clinciu, in 1901 și 1904,iar in 1947 a urcat aici insuși Patriarhul Iustinian.Incepută de fapt din 1612,de Mitropolitul Chir Teodosie,tradiția pelerinajelor inalților ierarhi pe ,,Muntele Pion,, părea să se fi incheiat,datorită interdicțiilor puse de comuniști.În 1981 ,sfidand aceste  restricții,vlădica Petre Sarpe adună in juru-i mai mulți preoti,călugări si seminariști cărora le arata ascunzisurile muntilor,locurile unde in veac se rugaseră schimnici.Cel care a revenit acolo in 1990 a fost ÎPS Mitropolitul Daniel,care la 6 august sfințea locul unde urma să se ridice Biserica ,,Schimbarea la față,, de pe Ceahlau.Materialele de constructie s-au transporttat cu spatele de calugari si credinciosi,ori cu elicopterele armatei.Acum 14 ani,la 27,28 si 29 august, aveau loc ceremoniile de sfintire a noului asezamant monahal.

  Ceahlaul este considerat,de mii de ani, un ,,templu natural,,. Identificat adeseori cu Kogaionon,muntele sacru al dacilor,nu si-a pierdut sacralitatea nici in vremurile creștine.Și cum  Zamolxis s-a retras intr-o ,, Oikema Katagion,, -o locuintă subterană-, tot astfel sihastrii ortodoxi s-au retras veacuri la rand in peșteri si bordeie de pamant construite in locuri ferite de vantul inaltimilor amețitoare. In vechime se credea ca Dumnezeu traieste pe Muntele Pion, un alt nume al Ceahlăului. ,,Foșnesc codrii Ceahlaului de mulțimea sihastrilor,iar multe dintre toponimele de astăzi amintesc despre lumea aceasta a vechilor sihastri:Toaca,Panaghia,Poiana Maicilor. Datorită mucenicilor si mucenitelor,schimnicilor si schimonahiilor care au căutat scapare prin padurile si pesterile acestor munti sacri,se spune spune că a fost păzită ,la candela lor de priveghere,credinta neamului românesc.

O zi frumoasa!

 

Un gând despre ”Muntele Ceahlău,un templu natural

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s