Incalzire eficienta cu panourile radiante cu infrarosu

hnhvngh-b

  De ceva timp ma gandesc serios sa-mi renovez casa,dar inca nu stiu ce sistem de incalzire sa folosesc.Centrala este clasica,mi-as dori ceva nou,care sa nu consume mult gaz/curent si sa nu aibe efecte adverse.O cunostinta mi-a spus de panourile radiante cu infrarosu,el si-a montat asa ceva acasa si se declara multumit .Panourile radiante sunt o nouă modalitate de a încălzi o încăpere fără să mai fie necesară o centrală şi fără să mai consume gaze naturale, fiind o sursă de încălzire a locuinţei mai ieftină..Panourile radiante funcţionează pe curent electric, folosesc radiaţii cu infraroşu pentru a încălzi corpurile din jurul nostru, inclusiv pereţii care păstrează căldura şi o emană la rândul lor pentru a ne da senzaţia de cald.    Părţile componente, inclusiv suprafaţa activă a unui panou radiant nu ar trebuie să depăşească temperatura de 80 de grade Celsius, numai în cazuri speciale – până la 120 de grade Celsius – pentru panourile montate la înălţime mare sau în locuri neaccesibile, având în vedere riscul atingerii lor de către persoane sau în încăperi cu risc ridicat de incendiu.   Pentru panouri radiante montate în locuinţe, pe tavan, se acceptă o temperatură maximă de 65-70 de grade Celsius, iar pentru cele montate pe pereţi, la care riscul sau posibilitatea atingerii lor este foarte mare – inclusiv de către copii – temperatura maximă nu trebuie să depăşească 35-40 de grade Celsius..Panourile radiante sunt de diferite mărimi, încâlzind spaţii cu o anumită capacitate, sunt de diferite culori şi pot fi incluse în décor sub formă de tablouri.    Cât de bune sunt panourile radiante.  Preţul unui panou radiant de 400 W pleacă de la 500 de lei. De exemplu, un panou cu o putere de 300W la 85-90 de grade Celsius şi 400W la 20 de grade Celsius, cu dimensiuni de 600X600X21 mm şi cu o greutate de 3 kilograme încălzeşte un volum de 9-15 metri cubi, adică o suprafaţă de 3,6-6 metri pătraţi într-un timp de 5-10 minute, potrivit panouri-radiante-infrarosii.ro.
Costurile cu achiziţia şi montarea panourilor radiante sunt mult mai mici în comparaţie cu instalarea unui sistem clasic de încălzire cu centrală termică şi radiatoare. Punerea în funcţiune a panourilor radiante se face într-un timp relativ scurt, 2-3 ore, şi nu necesită lucrări complexe de construcţii şi de instalaţii.Incălzirea cu panouri radiante infraroşii poate avea efecte benefice asupra corpului uman: stimulează circulaţia sângelui – hipotensivi, nu există mişcare/ circulaţie de aer în cameră, deci nici mişcare de praf, mirosuri, nu se usucă aerul: astm bronşic sau afecţiuni reumatice severe.    – Sunt recomandate în special pentru încăperi/spaţii cu înălţime mare, mai mare de 4-6 metri, acolo unde încălzirea cu surse convenţionale/clasice nu este eficientă deoarece s-ar încălzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri ridicate.   – Încălzirea cu panouri radiante infraroşu este sigură atât în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea persoanelor, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa şi stabilitate în funcţionare: nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune, risc scăzut la incendiu şi nu poluează.    – Au o durată de viaţă de 10-15 ani şi nu necesită întreţinere specială.    – Instalarea de panouri radiante nu este supusă/limitată de existenţa unor prescripţii tehnice legislative, deci nu sunt necesare/oligatorii avize sau autorizaţii, iar montajul poate fi făcut chiar de către beneficiar fără a fi nevoie de experienţă în instalarea de sisteme şi instalaţii termice.   – Sunt ecologice: nu degajă fum, noxe, CO, etc.

In concluzie,acest sistem de incalzire este unul de viitor,inca nu a capatat amploare in Romania,dar sunt sigura ca vom mai auzi de el in viitorul apropiat.Este eficient,simplu de asamblat si nu are efecte adverse.Ce ne mai putem dori?Acum stiu ce sa aleg pentru locuinta mea:panourile radiante cu infrarosu.

29 de gânduri despre ”Incalzire eficienta cu panourile radiante cu infrarosu

 1. Naty Mihaela GreenEyes zice:

  Foarte interesant articolul ;ceea ce inainte vedeam doar in filme sau auzeam ca sunt in alte tari ,acum se pot gasi si aici desi nu foarte multi isi permit .Eu personal sunt una dintre persoanele ce nu isi permit dar imi place sa citesc si sa vad ce noutati mai sunt pe piata din tara noastra .

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dimitriu Monica zice:

  Un articol care intereseaza multa lume, asta putandu-se observa si din multele comentarii. Exceptand cateva consideratii de natura publicitara, cred ca aprecierile sunt corecte. Totusi as fi vrut sa stiu mai exact cum este produsa caldura, cred ca e vorba de rezistenta electrica?
  Daca da, atunci acest tablou nu se degradeaza in timp? Care e viata preconizata a lui?

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s